Založ si blog

Dali lekári výpovede, alebo štrajkujú?

Vraj platí zákon, že lekári nemôžu štrajkovať. Áno lekári nemôžu štrajkovať lebo im to nedovoľuje zákon. Nemajú na to právo. Čudné zákony platia v tejto gubernii.

A ostatný pracujúci môžu štrajkovať? Môžu. A prečo sa štrajkuje? No aby mali dobré pracovné podmienky a hlavne vyššiu mzdu. Nenahovárajme si. Zamestnanec sa skoro vždy uspokojí a nájde spôsob ako zvládnuť pracovné povinnosti, keď má vysokú mzdu. Vždy sa štrajkuje za vyššie mzdy. A pracujúci sa preto organizujú v organizáciách, aby ich úsilie za vyššie mzdy malo väčšiu šancu na úspech, aby mohli viac zatlačiť na zamestnávateľa. Akú formu môže mať štrajk? No rôznu. Napríklad okupačný, výstražný…Odbory nie sú pingpongové ani spoločenské kluby zábavy.

A prečo majú lekári odbory? Prečo majú LOZ? Určite to nie je pingpongový ani spoločenský klub. Obhajuje ich pracovné podmienky a hlavne mzdy. Hlavne mzdy.

A že nemôžu štrajkovať? Je to iba o slovíčkach. Lebo štrajk je iba určitý iný názov pre istý jav či mechanizmus ako vyjadriť schopnosť určitej organizovanej skupiny zamestnancov svoju nespokojnosť s mzdou. Aj týmto organizovaným nátlakom s hrozbou prerušenia práce a stratách na strane zamestnávateľa dosiahnuť určité zvýšenie mzdy.

Teraz je otázka či tento jav či mechanizmus dostane názov štrajk alebo nejaké iné označenie. Ako štrajk sa to môže označiť vtedy, keď má určite vonkajšie či vnútorné znaky. Napríklad ak je to úsilie organizovanej skupiny zamestnancov určitého zamestnávateľa, smerujúce k lepším pracovným podmienkam a hlavne vyšším mzdám. Ak táto skupina zamestnancov je organizovaná, má svojho zástupcu, ktorý hovorí a koná v mene tejto organizovanej skupiny, hrozia napríklad nenastúpením do práce, ak nebudú ich požiadavky splnené a celkovo sa takýmito spôsobom usilujú o lepšie pracovné podmienky a hlavne vyššiu mzdu ide i štrajk.

Áno, ak má určité konanie takejto konkrétnej skupiny zamestnancov tieto znaky a prejavy ide o štrajk. Nie je to pingpongový turnaj ani spoločenské stretnutie. Ide jednoznačne o štrajk.

Ak by 2100 lekárov dalo výpovede a každý jednotlivo žiadal vyšší plat a rokoval so zamestnávateľom nebol by to štrajk ale 2100 lekárov podalo výpovede.

V prípade, že 2100 lekárov organizovaných v LOZ podá výpovede s úmyslom zlepšenia pracovných podmienok aj zvýšenia mzdy, majú svojho zástupcu, ktorý hovorí a koná v ich mene a vyjednáva lepšie pracovné podmienky a plat, ide jednoznačne o štrajk aj keď sa to nazýva a tvári akokoľvek inak.

Z tohto dôvodu sú výpovede lekárov neplatné. A toto by mali zohľadniť príslušné inštitúcie a nerobiť paniku, že 2100 lekárov nebude k dispozícií.

Hlasovanie o dôvere?

12.12.2022

Toto hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nie je len o dôvere tejto vláde. Je to hlavne o tom, či zvolený zástupcovia ľudu sediaci v parlamente dajú prednosť mešcu od Matoviča alebo mešcu od SAS, SMER či HLAS a finančných skupín. Vzhľadom k tomu, že Matovičov mešec je príliš malý oproti mešcu finančných skupín schovaných aj za SAS, SMER či HLAS výsledok je jasný. A [...]

Odvolanie Hegera

05.12.2022

Za odvolanie Hegera sa rozhodli hlasovať všetci. Áno všetci. Všetci, ktorým na krk dýcha vyšetrovateľ. Všetci ktorí majú na krku obvinenia. Všetci. Všetci títo a im podobní po tom prahnú. Prečo asi? Nevieme.

Richard to chápe správne.

01.12.2022

Richard to chápe správne. Veď to videli všetci. Menšinová vláda pokračuje a mnohí sa pýtajú, čo za to dostali Karabovci, či Tuffovci, či iní… Richard si myslí, že niečo za podporu menšinovej vlády dostali. A ako dobrý obchodník zavetril šancu. Čo keby sľúbil viac, ako oni dostali doteraz od Matoviča, ak dostali? No bude to pre nich ťažké rozhodovanie. Byť na [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

rockiy

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 88727x
Priemerná čítanosť článkov: 2465x

Autor blogu

Kategórie