Založ si blog

Tichá vojna – v Maďarsku je vyhlásený stav vojnovej hrozby

Od 24.5.2022 je v Maďarsku stav vojnovej hrozby.Je potrebné si to všímať viac či menej? A prečo Orbán vyhlásil stav vojnovej hrozby. Aké to má dôvody , či účel. 
Oficiálne napríklad tvrdia, že je to napríklad kvôli tomu, že na Ukrajine je vojna ktorej koniec nevidíme.
Nuž zaujímavé. Zaujímavé preto, že vojna sa na Ukrajine nezačala včera ani pred týždňom. Sú to už tri mesiace. Že by si to v Budapešti všimli až teraz. 
Na postojoch Budapešti je toho veľa zaujímavého. Veľa. Naozaj veľa. A aj keď sú v mnohom odlišné zaujímavé je, že tieto ich postoje nie sú takpovediac kam vietor tam plášť ale predstavujú určitú integritu a sú nemenné. Vo svojich často prekvapivých postojoch a názoroch sú si isti a nemenia ich. 
To môže napríklad signalizovať, že v Budapešti vedia čo chcú a vedia ako to, čo chcú, aj dosiahnuť. A to, že zvyšok EU nie je jednotný v názoroch na postoje Budapešti, môže napríklad signalizovať, že časť toho zvyšku EU nevie pochopiť o čo Budapešti ide a teda časť toho zvyšku EU má obmedzené chápanie, teda sú to ľudia ktorí, asi dosť dobre nepoznajú históriu, a napríklad nepochopili súvislosť histórie a súčasnosti.
Nuž, možno aj preto je ťažšie vysvetliť to, o čo Budapešti ide, aj keď je to celkom jednoduché a jasné. 
Budapešti dlhodobo ide o zjednotenie všetkých Maďarov ( tých je cca odhad 5 miliónov), žijúcich aj za súčasnými zemepisnymi hranicami súčasného Madarska v jedno susedných krajinách. A ešte lepšie by pre Budapešť bolo ( čo by aj chcela viac či menej dosiahnuť a aj dosiahne), keby dosiahla nielen zjednotenie všetkých maďarov žijúcich za súčasnými zemepisnými hranicami súčasného Madarska, ale aj zjednotenie dokonca aj všetkých občanov, aj keď nie sú Maďarmi, ale napríklad vedia po maďarsky a sú náchylný žiť ako Maďar a teda nie je pre nich problém žiť životným štýlom Maďara, ( Tých je ďalších povedzme cca odhad 3 milióny) 
Toto je dlhodobý cieľ Budapešti, či si to niekto chce pripustiť alebo nie. A tomuto cieľu podriaďujú svoju politiku a postoje a je jedno aká časť Západu  tomu rozumie alebo nie.
A tu je aj dôvod prečo Orbán vyhlásil stav vojnovej hrozby. Lebo Orbánovi tečú sliny, keď vidí to, čo sa deje na Ukrajine. 
A povedzme si čo sa deje na Ukrajine. Nuž, možno by sme si mali povedať väčšiu časť pravdy a nemali by sme ( ako je na Slovensku zvykom ) nekriticky preberať rétoriku USA, UK, či Nemecka alebo Francúzska, pretože mnohokrát ani nepoznáme pozadie a úmysel ich rétoriky. 
Väčšia časť pravdy je, že RF chce ochrániť ruskojazyčnú komunitu na väčšej či menšej časti východnej Ukrajiny. Je pravda, že útlak ruskojazyčnej komunity sa začal stupňovať až po anexii Krymu. To však nič nemení na cieľoch a úmysloch RF. Keďže RF nedokázala ochrániť ruskojazyčnú komunitu na východe Ukrajiny mierovými prostriedkami,  musela použiť silu. Neschvalujem to, som proti tomu, aby RF postupovala silou. Lenže iné východisko nie je z dôvodu prístupu Ukrajiny k ruskojazyčnej komunite na východe Ukrajiny. A nielen Ukrajina a jej prístup k ruskojazyčnej komunite na východe ale aj postoj západu v tejto otázke, hlavne ignorovanie objektívnych informácií, či vyslovene zatváranie očí a tichý súhlas s konaním Ukrajiny v smere k ruskojazyčnej komunite.
Keby Ukrajina v smere k ruskojazyčnej komunite postupovala podobne ako Slovensko postupuje voči maďarskej menšine na juhu Slovenska, (majú nadštandardné výsady a sú v podstatate časťou Maďarska na ľavom brehu Dunaja, či na sever od administratívnej hranice Maďarska) nemuselo sa postupovať silou. 
Lenže Ukrajina nie je taká naivná ako Slovensko a nedovolí aj z dôvodu nedávnej histórie Krymu chovať si na hrudi hada. Preto sú boje na východe Ukrajiny.
A naopak Slovensko je vo vojne už dávno. Veľmi dávno. Je to Tichá vojna. Slovensko (ale nielen Slovensko, ale všetci susedia Maďarska) sú s Maďarskom v Tichej vojne už od Trianonu. Táto tichá vojna má niekedy intenzitu väčšiu inokedy menšiu. Ako každá vojna, aj Tichá vojna má svoje bitky. A nie je ich málo. Žiaľ Budhu, Slovensko zatiaľ prehráva všetky bitky Tichej vojny. Vojnu už prehralo tiež, len o Tom nevie.
Tichá vojna má svoje mnohé špecifiká. Napríklad oproti pomerne novému označeniu hybridná vojna, má tiež veľmi veľa odlišností. Napríklad Tichá vojna nie je tak finančne náročná na fyzickú výzbroj armády, nemá uniformovaných vojakov… Bojiskom a úlohou Tichej vojny je získať ďalšie a ďalšie ústupky pre menšinu žijúcu na druhej strane administratívnej hranice, až do najvyššej možnej miery a ešte aj viac. Potom sa táto menšina stáva na určitom území napríklad Slovenská väčšinou. Slováci tam žiť normálne žiť nemôzu. Môžu tam prísť ako turisti napríklad do akvaparku a pod. a vtedy sa dohovoria. Ale žiť tam normálne nemôžu, pretože neovládajú jazyk menšiny. Ak chcú prácu, môžu sa zamestnať len v podradných zamestnaniach s nízkym zárobkom. Ak by chceli lepšie zamestnanie museli by sa učiť po Maďarsky. 
Takto a podobne je to na Slovensku. Južné Slovensko je malý Krym. Maďarsku už veľa netreba a stačí čakať na vhodnú príležitosť, aby Tichu vojnu doviedli do víťazného konca.
A táto príležitosť sa blíži čoraz viac. To čo sa v uplynulých rokoch zdalo nemožné sa stáva skutočnosťou. Prichádzajú rôzne vyhlásenia. Napríklad pani A.Merkel pred pár rokmi povedala, že doterajší medzinárodný poriadok už neplatí. A mala pravdu. Videli sme to na Kryme vidíme to na východe Ukrajiny. A aj v pondelok 23.5.2022 to na svetovom  fóre potvrdil a H. Kissinger, keď povedal, že Ukrajina by sa mala vzdať časti svojho územia, a to nielen Krymu ale aj Donbasu. A západ by to mal rešpektovať a nesnažiť sa tieto územia prinavrátiť Ukrajine, pretože by to bolo napadnutie RF. 
A toto veľmi dobre počuli aj v Budapešti. Aj oni by boli radi, keby sa všetky územia, na ktorých sa pred 1 sv.vojnou hovorilo po Maďarsky stali súčasťou Veľkého Maďarska. Veď Tichú vojnu aj s jej bitkami Maďarsko aj vďaka západu vyhráva. A vedia že už netreba veľa a ich sen sa stane z väčšej časti skutočnostou. Vidia to aj na Ukraine, že takáto možnosť nie je vylúčená. 
Preto budú pokračovať v Tichej vojne voči svojím geografickým susedom. Vedia, že túto vojnu skôr či neskôr vyhrajú.
Mnohí si možno myslia , že je v Maďarsku vyhlásený „stav vojnovej hrozby“ preto, (ako to oficiálne Maďarsko prezentuje), že na Ukrajine je vojna. Že by si to v Budapešti všimli že na Ukrajine je vojna až po troch mesiacoch? Naozaj? Naozaj si niekto myslí, že stav vojnovej hrozby je v Maďarsku vyhlásený pretože si práve predvčerom všimli, že na Ukrajine je vojna?
Ak niekto vie, čo je Tichá vojna, určite pochopí, prečo je práve teraz v Maďarsku „stav vojnovej hrozby“.

Hlasovanie o dôvere?

12.12.2022

Toto hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nie je len o dôvere tejto vláde. Je to hlavne o tom, či zvolený zástupcovia ľudu sediaci v parlamente dajú prednosť mešcu od Matoviča alebo mešcu od SAS, SMER či HLAS a finančných skupín. Vzhľadom k tomu, že Matovičov mešec je príliš malý oproti mešcu finančných skupín schovaných aj za SAS, SMER či HLAS výsledok je jasný. A [...]

Odvolanie Hegera

05.12.2022

Za odvolanie Hegera sa rozhodli hlasovať všetci. Áno všetci. Všetci, ktorým na krk dýcha vyšetrovateľ. Všetci ktorí majú na krku obvinenia. Všetci. Všetci títo a im podobní po tom prahnú. Prečo asi? Nevieme.

Richard to chápe správne.

01.12.2022

Richard to chápe správne. Veď to videli všetci. Menšinová vláda pokračuje a mnohí sa pýtajú, čo za to dostali Karabovci, či Tuffovci, či iní… Richard si myslí, že niečo za podporu menšinovej vlády dostali. A ako dobrý obchodník zavetril šancu. Čo keby sľúbil viac, ako oni dostali doteraz od Matoviča, ak dostali? No bude to pre nich ťažké rozhodovanie. Byť na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rockiy

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 89023x
Priemerná čítanosť článkov: 2473x

Autor blogu

Kategórie