EÚ – spolok babrákov

11. novembra 2022, rockiy, Nezaradené

Zdá sa, že toto také prapodivné spoločenstvo stále viac ukazuje, že je len kôpkou gubernií. Skutočné výzvy, ktorým čelí začínajú ukazovať, že sú tu isté dosť veľké rozdiely.

Aj táto energetická kríza iba ukázala neschopnosť nájsť spoločné európske riešenia. Nevedia nájsť riešenia v kríze s energiami a len čakajú ako to samo vykvasí. Veď nejak to vždy dopadne, nie? Nevedia nájsť európske riešenia v migračnej kríze. Veď nejak to vždy dopadne. Každá krajina musela pred prijatím do shengenu splniť „ prísne kritériá“, aby spoľahlivo ochránila spoločný priestor.

Ukazuje sa, že tie prísne kritériá až také prísne nie sú. Vonkajšie hranice sú deravé ako ementál. Aby akože EU prišla s riešením vznikol dáky Frontex, ktorý tiež mal bdieť nad ochranou hraníc. Žiaľ je to iba ďalšia Kolumbova žena – nikto ju nevidel.

A Poľsko sa tvári, že ich zákony sú nad zákonmi EÚ a zákony EÚ tam platia len keď im oni dovolia. A Maďarsko to isté len v zelenom. MV SR hovorí, že treba na migračnú krízu európske riešenia a treba viac chrániť Maďarsko-Srbskú hranicu. Samozrejme žiadne normálne EÚ riešenia nebudú. A Maďarsko nemuselo splniť prísne kritériá pre spoločný priestor EÚ? Muselo! A prečo teda nechránia tak ako treba.

Naopak Maďarsko mohli by sme povedať úmyselne púšťa migrantov v tisícoch do EÚ a rozkladá EÚ nenápadné zvnútra, tak ako to za Merkelovej éry nenápadne robila RF. Maďar si povie – nedá nám Brusel miliardy, nebudeme chrániť hranice. Skrátka EÚ je spolok babrákov.