Ukrajina – agresor

25. januára 2022, rockiy, Nezaradené

Už niekoľko mesiacov sme svedkami eskalácie napätia na východe Ukrajiny. Neustále zhromažďovanie zbraní, munície, bojovej techniky i personálu z domácich a predovšetkým zahraničných zdrojov vzbudzuje veľké obavy. Aj keď je pravda, že každá krajina má právo na svojom území cvičiť a prevádzkovať rôzne bezpečnostné sily, takýto rozsah, nie je vôbec bežný a oprávnene vzbudzuje objavy. Hlavne vtedy keď na takéto konanie nie je vonkoncom žiadny dôvod.


Aj z minulosti vieme, že na vlastnej koži zažili mnohé susedné krajiny Ukrajiny ako Slovensko, Maďarsko, Rusko, atď, bolesť straty veľkej časti svojho územia. Tieto historické krivdy nikdy nebudú zabudnuté.


Preto znova vyzývame Ukrajinu, aby upustila od prípravy novej agresie. Aby prestala s vyzbrojovaní veľkej časti svojich mierumilovných občanov. Z histórie vieme, že tieto snahy nebudú viesť k úspechu. 


Východný mierumilovný Ruský sused Ukrajiny, mal vždy otvorenú priateľskú náruč a veľké srdce. Nikdy nevlastnil ani nezhromažďoval žiadne väčšie množstvo zbraní či munície s cieľom agresie. A nikto, ani Ukrajina nemá právo zneužiť túto mierumilovnosť a pohostinnosť Ruska na zákerný vojenský útok, ktorého cieľom je obsadiť a podrobiť si ďalší veľký kus sveta, ktorý oplýva bohatstvom nerastných zdrojov.


Ani tieto zištné dôvody nedávajú Ukraine právo na nepriateľské vojenské akcie proti Rusku a žiadame ich zastavanie,  deeskaláciu a odzbrojenie Ukrajiny. Ak sa to nestane bude Ukrajina čeliť zničujúcemu  hnevu medzinárodného spoločenstva pod záštitou OSN.


Medzinárodné spoločenstvo je na strane Ruska, ktoré nikdy vojenskou čižmou nevkročilo na cudzie územie. Skôr naopak a ak mohlo, vždy podali pomocnú ruku.

Ľubomír